Wake up call

Moeizaam ploeg ik met mijn racefietsje tegen een van de makkelijkste klimmetjes in onze achtertuin op. Dat valt niet mee zeg! het zweet druipt zo’n beetje uit elke porie. Als ik, nadat ik de behoorlijk pittige afdaling afgereden ben met flinke stukken van 25%, op mijn Garmin kijk naar het gemiddelde tempo, valt dat behoorlijk tegen. Hel, ik zit nog niet echt op die 15Km per uur gemiddeld, die ik toch echt wel moet halen om de Bearman Xtri te kunnen finishen!

Er volgt een lekker warme zomer waarin ik mezelf bij periodes goed kan motiveren om mijn schema te volgen, maar ook met veel dagen waarop ik mezelf er niet toe kan zetten om de lange en/of zware fietstrainingen te doen. Te warm, te nat, geen zin, geen tijd. In de periodes dat ik regelmatig fiets verbeterd mijn tempo natuurlijk wel, alleen door het gebrek aan regelmaat en opbouw zie ik mezelf niet dik 180KM fietsen met 4800D+. Komend weekend is de Bearman Xtri, maar ik heb besloten: Ik ga mezelf niet een dag lang pesten met het halen van cutoff times, hoe mooi die race vast ook verder is.

Voor een extreme triathlon (of ultratrail) is het belangrijk om specifiek te trainen, anders wordt het zo’n jankpartij. (Alhoewel ik uit zeer betrouwbare bronnen heb vernomen dat de positie van jankert vrij is gekomen.) Elke week alleen doen waar je toevallig zin in hebt is leuk, maar ik heb niet het gevoel dat ik er echt beter van wordt. Het roer gaat dus om, of is eigenlijk al om gegaan. Ik heb een nieuw schema gemaakt voor het komende jaar met verschillende blokken en twee grote uitdagingen. In de offseason periode ga ik werken aan mijn basis, zodat ik hier in de specifiekere voorbereiding op kan doorbouwen en het trainen afwisselend en haalbaar blijft. De derde week van gestructureerder trainen is ingegaan en ik moet zeggen: het trainen valt me lichter.

Wat die twee grote uitdagingen zijn? Begin april heb ik een trail van 70km gevonden in onze achtertuin, met de toepasselijke naam Mont-Terrible en in de zomer ga ik nog een poging wagen op de Inferno. Uitdagend, afwisselend en mooi genoeg om motivatie te vinden om serieus te trainen, en ook nog makkelijk aan te rijden vanaf ons huisje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.